Home » Onze School » Nieuws » Fietsverlichting

Fietsverlichting

11 nov. 2012 19:37

Woensdagochtend 7 november om 8 uur ’s morgens. Op de kiss en ride zone staan een aantal enthousiaste ouders in gele hesjes klaar. Fietscontrole!! Is je verlichting in orde en kun je veilig de weg op? Belangrijk voor uzelf en uw kind!

De waarheid over fietsverlichting
Draai de rollen eens om en vraagt u zich maar eens af of u altijd wel zo goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Want fietsverlichting is er niet alleen voor uzelf maar zeker ook om gezien te worden, bijvoorbeeld door automobilisten.

Het zicht van automobilisten is altijd minder dan van een fietser. Als het zicht slecht is door regen, sneeuwval of tijdens de schemering ziet een automobilist een onverlichte fietser snel over het hoofd. Jaarlijks raken tientallen fietsers min of meer ernstig gewond omdat ze gewoonweg te weinig opvallen. Goede verlichting en reflectoren op de fiets zijn dus noodzakelijk om gezien te worden door andere weggebruikers.

Als u in het donker of bij slecht weer overdag fietst, moet uw fiets zijn uitgerust met een witte of gele lamp voorop en een rode aan de achterzijde. Al deze lampen moeten aan de fiets vastzitten en mogen niet knipperen. En fietst u met verlichting dan mogen ook reflectoren niet ontbreken. Aan de banden zit een reflecterende strook en aan de trappers gele reflectoren. En als laatste dan de rode reflector aan de achterkant, meestal aan de bagagedrager.

Tip 1 Zorg dat alle lampen werken en zet ze ook aan zodra het nodig is.

Tip 2 Stem uw kleding af op het weer. Tijdens mist en sneeuwval valt een felgekleurde jas beter op dan een lichte jas.

Tip 3 In het donker of bij slecht zicht overdag is een lichtgekleurde jas veiliger.

Tip 4 Dragen de kinderen een rugzak of schooltas breng dan ook hierop reflectiemateriaal aan. Zo zijn ze bij het fietsen en ook tijdens het wandelen beter zichtbaar.

Tip 5 Ook door reflecterende sierbandjes op de jas ziet een automobilist u eerder

bron: schoolopseef