GGD

ggd.large.jpg

Wat doet de GGD op uw school?

De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Hart voor Brabant zet zich in voor de bescherming en bevordering van de gezondheid van de jeugd van 4 tot 19 jaar.

Jeugdartsen, sociaal verpleegkundigen, teamassistenten, logopedisten en de jeugdpsycholoog sporen gezondheidsproblemen bij jeugdigen op. Zij geven ook adviezen over de gezondheid en ontwikkeling van uw kind. Ook voert de GGD het rijksvaccinatieprogramma uit, waarbij kinderen worden ingeënt tegen een aantal infectieziekten zoals bof, mazelen, rode hond, difterie, tetanus en polio. Meisjes krijgen op 12-jarige leeftijd een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

De GGD voert op verschillende leeftijden een gezondheidsonderzoek uit:

• 5 jaar: de logopedist screent de (door uzelf en school) ingevulde vragenlijsten. Als hier bijzonderheden uit komen, onderzoekt de logopedist bij uw kind of er problemen zijn met stem, spraak, taal, mondgedrag en het horen.
  • 5/6 jaar: de jeugdarts en teamassistente onderzoeken de 5/6-jarigen. Aan bod komen: ogen, oren, lichamelijke ontwikkeling, houding, motoriek, lengte/gewicht, spraak en de psychosociale ontwikkeling. Nieuwsgierig wat zo'n onderzoek precies inhoudt? Op onze website www.ggdhvb.nl vindt u een informatiefilm.
  • 9/10 jaar: de jeugdverpleegkundige onderzoekt de 9/10-jarigen. Het onderzoek bestaat uit een ogentest, het bepalen van lengte/gewicht en een onderzoekje naar kleurenblindheid.

Verder ondersteunen we de school bij het gebruik van lesmaterialen en voeren we projecten uit rond gezond gedrag, bijvoorbeeld over ontbijten, bewegen en het voorkómen van hoofdluis.

En we doen meer!

Eet mijn kind wel gezond of genoeg? Mijn kind klaagt veel over hoofdpijn. Waarom wil mijn kind niet slapen? Mijn kind plast nog steeds in bed. Groeit mijn kind wel goed? Mijn kind wordt gepest!

Heeft u vragen over de opvoeding en wilt u tips of adviezen? Of heeft u twijfels over de gezondheid van uw kind? Dan kunt u een extra onderzoek of gesprek aanvragen. Het is belangrijk dat u tijdig met uw vragen of moeilijkheden komt. De kans is dan groter dat we iets voor u en uw kind kunnen doen.

JGZ-medewerkers

Maaike Horsten

Ans Vleugel

José Verhaaren

Hanneke Formannoy

jeugdarts

sociaal verpleegkundige

teamassistente

logopediste

m.van.Heeswijk@ggdhvb.nl

a.vleugel@ggdhvb.nl

j.verhaaren@ggdhvb.nl

h.formannoy@ggdhvb.nl

Wilt u meer weten?

Voor meer informatie over het werk van de GGD of voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar 0900 - 4636 443 (lokaal tarief). Kijk ook eens op onze website: www.ggdhvb.nl.

Mag ik mij even voorstellen:

Ik ben Ans Vleugel en werk als jeugdverpleegkundige op de afdeling Jeugdgezondheidszorg bij de GGD. Ik ben vanuit de GGD verbonden aan de basisscholen Vlinderboom en Westerkim in Dongen. Mijn taak is in het algemeen de basisscholen te ondersteunen als het gaat om de gezondheid van de leerlingen. Ook participeer ik in het zorgteam van de basisschool.

Ook dit schooljaar zijn er GGD-spreekuren op de basisscholen in Dongen en ’s Gravenmoer. Tijdens deze spreekuren kunt u in gesprek gaan met één van de jeugdverpleegkundigen die werkzaam zijn in Dongen/’s-Gravenmoer en verbonden zijn aan één of meer basisscholen. Als u een afspraak maakt voor het spreekuur, krijgt u een afspraak (afhankelijk van de datum dat u een afspraak plant) met mij of een van mijn collega’s: Ellen Faase, Anka Kentie en Mariëtte Mulder.

Het spreekuur is bedoeld als een laagdrempelige voorziening voor ouders en leerlingen. Tijdens het spreekuur kunnen allerlei vragen die te maken hebben met het welbevinden van het kind en de opvoeding aan de orde komen. Samen met de ouder kijkt de jeugdverpleegkundige naar de beste oplossing voor de vraag. Een afspraak maken kan via de leerkracht op school of rechtstreeks via het afsprakenbureau van de GGD,

telefoon: 0900 - 463 64 43  (€ 0,10 ct/min).

Een vraag of probleem voorleggen kan ook via email: a.vleugel@ggdhvb.nl

De spreekuurdata en tijden die vermeld staan in de schoolgids kunnen veranderd zijn. Ik raad u dan ook aan om voor de juiste data te kijken op de website van de basisschool van uw kind, of op de posters die aanwezig zijn in de school. U kunt van alle spreekuren op alle basisscholen van Dongen en ’s-Gravenmoer gebruik maken.

Vriendelijke groet,

Ans Vleugel, jeugdverpleegkundige GGD